>>>CASB-R | Rio de Janeiro, Brazilië

CASB-R | Rio de Janeiro, Brazilië

Ouders leren communiceren met hun meervoudig gehandicapte kinderen: CASB-R

Van 2006 tot en met 2014 heeft de Benjamin Foundation jaarlijks 80 ouderparen geleerd beter te communiceren met hun kinderen met een meervoudige handicap en/of autisme.

Maryse Suplino, een Braziliaanse psychologe, startte in 1983 middenin de favela's van Rio de Janeiro een project voor kinderen met een meervoudige handicap en/of een autistische aandoening. Ze baseerde haar aanpak op de methode van het - in Latijns-Amerika toonaangevende - revalidatiecentrum Centro Ann Sullivan Peru. De methode werkt volgens twee principes:

  • aanleren van functionele skills oftewel vaardigheden binnen de thuisomgeving, gebaseerd op samenwerking met de ouders zodat elke behandeling thuis voortgezet kan worden
  • invloed uitoefenen op het gedrag zodat het kind zich gemakkelijker kan ontwikkelen en open gaat staan voor nieuwe vaardigheden

Suplino noemde haar centrum CASB-R (Centro Ann Sullivan do Brasil - Rio de Janeiro). Het is inmiddels uitgegroeid tot een veilige en betekenisvolle haven waar kinderen en ouders leren hoe ze beter met elkaar kunnen communiceren. Er is een muziekkamer, een computer- en televisiekamer, een keuken, een bakkerijtje, vijf lokalen, twee badkamers en een plein voor buitenactiviteiten. Alle kinderen leven in moeilijke omstandigheden en komen uit gezinnen die de behandeling niet of nauwelijks kunnen betalen. Zo mogelijk vraagt het centrum om een symbolische bijdrage. Het Liliane Fonds continueert de steun aan CASB-R.  

 

DSC_0118 copy DSC_0160 copy DSC_0477 copy Helena Marcos Vanessa
 
Sitemap | © 2021 Benjamin Foundation
Invouwen